Prepara el cotxe per viatjar a l’estiu

S’acosta l’estiu i molts de vosaltres teniu pensat fer servir el cotxe aquest any a les vacances, ja que per molts de vosaltres aquest és el mitjà de transport més còmode i flexible.
Tant si marxes de vacances al poble, com si decideixes viatjar a un altre país o racó del món, és imprescindible que tinguis el cotxe a punt per evitar qualsevol imprevist durant el trajecte. Abans de sortir doncs, assegura’t que el teu vehicle està en perfectes condicions per no quedar-te tirat en el pitjor moment.

Us deixem alguns punts bàsics que hauríeu de tenir en compte abans de llençar-vos a la carretera:

01. Aire condicionat

El sistema de climatització és un element imprescindible a l’estiu, ja què ajuda a refrigerar el cotxe quan les temperatures són elevades. Poques situacions són menys desitjables de sortir a l’estiu cap a un llarg viatge amb cotxe i que l’aire condicionat ens abandoni.

No hi ha res més insuportable a l’estiu que passar calor al cotxe. No és només una qüestió de confort, ja que el fet de passar calor pot fomentar la fatiga al volant i les  distraccions.

Alguns estudis assenyalen que un 30% dels vehicles que passen pel taller a l’estiu ho fan per una avaria en el sistema de climatització. El més probable és que no hàgim fet ús dels seus serveis durant l’hivern, pel que resulta necessari comprovar el seu funcionament i càrrega abans d’anar-nos-en de vacances. La revisió al taller, ens comprovarà l’estat de canonades, corretges, filtres deshidratants i el nivell de càrrega del gas refrigerant per garantir el seu bon funcionament.

02. Pneumàtics, frens i amortidors

Cal comprovar que la pressió dels pneumàtics es correspongui amb la indicada pel fabricant. La majoria de fabricants indiquen els índexs adequats de pressió a la part interior de la tapa del dipòsit de gasolina, de manera que tan sols haurem d’apuntar aquesta xifra i comprovar al taller que ens movem sobre aquests paràmetres. Si el cotxe anirà complet amb el pes extra de l’equipatge, cal afegir unes dècimes de pressió per suportar la càrrega.

També és necessari comprovar el desgast del dibuix. En aquest cas, seguirem una norma coneguda: si els indicadors de banda estan per sota dels 3 mil·límetres haurem de procedir al canvi. Hem de tenir en compte que les altes temperatures de l’asfalt desgasten el pneumàtic amb facilitat, pel que resulta especialment important equipar correctament les rodes a l’estiu.

Pel que fa als frens, s’ha de comprovar el desgast per fricció de les pastilles i del disc. Els experts recomanen canviar les pastilles als 60.000 quilòmetres i els discos als 80.000. De totes maneres, és convenient passar pel taller per assegurar-nos tenir una bona posada a punt.

I, finalment, els amortidors. Resulta un dels elements de seguretat al qual prestem menys atenció. Segons un estudi, el 68% dels amortidors dels cotxes en circulació està en bon estat, mentre que el 25% haurien de revisar-se i el 7% són perillosos i requereixen un canvi. En aquest cas, hauríem de canviar-los entre els 65.000 i els 90.000 quilòmetres.

03. Nivells de líquids

Abans de sortir també és recomanable fer una revisió general dels nivells d’oli, líquid de frens, líquid de direcció assistida, així com de l’aigua del neteja parabrises.

Si passem pel taller, podrem fer una senzilla comprovació prèvia per assegurar-nos que no hi ha fuites de líquids en el nostre motor. Si comptem amb una plaça d’aparcament, podrem col·locar un simple cartró sota el cotxe i veure si, per exemple, cauen gotes d’oli.

04. Llums i eixugaparabrises

És essencial garantir que tots els elements que tenen a veure amb la visibilitat estan en perfectes condicions, pensant en la quantitat d’hores que estarem al volant. Amb una senzilla revisió superficial podrem comprovar si tenim alguna llum fosa o bruta, si el parabrisa funciona amb fluïdesa i si compta amb suficient líquid.

La temporada d’hivern sol ser la de més treball per als eixugaparabrises, donada la quantitat de dies de pluja i neu que s’acumula, els canvis de temperatures poden afectar les escombretes i perdre així efectivitat, per la qual cosa és més que recomanable canviar-los abans de començar les nostres vacances estivals.

05. Armilles i triangles

Abans de sortir, assegura’t que el cotxe té tots els dispositius de senyalització que estableix el Codi de Circulació. En aquest cas, els triangles i les armilles, que facilitaran que ens vegin en cas d’haver de parar a la carretera i evitaran possibles accidents.

06. Altres consells

  • Procura no conduir durant les hores centrals del dia, ventila convenientment el vehicle i fes servir el climatitzador a una temperatura de confort (21º C). En dies molt assolellats, et recomanem utilitzar ulleres de sol per reduir la fatiga visual.
  • Encara que sembli lògic avui en dia, és fonamental tenir a mà un telèfon mòbil amb càrrega suficient per demanar ajuda si és necessari.
  • Per poder reaccionar davant el possible malestar del conductor o ocupants del vehicle recorda que no està de més portar una  farmaciola al cotxe.
  • Si et paren en un control policial i et demanen la documentació, cal tenir-la. Revisa quins són els documents obligatoris que has de dur i que estiguin al dia.
  • Molta gent viatja en cotxe precisament per no sotmetre’s a una planificació estricta. Però  consultar l’estat del trànsit o estar al dia de la  normativa del país que visitaràs t’ajudarà a evitar embussos i sorpreses desagradables. A la  web de la Comissió Europea podeu trobar informació bàsica de les normes de circulació als diferents països de la Unió Europea. Si planifiques, t’estalviaràs maldecaps.

Si ja ho teniu tot controlat, ja podeeu viatjar tranquils. Que tingueu un bon estiu i un bon viatge!

 

Ballús

OFICINA BALLÚS

Dilluns a Divendres: de 9 h a 18 h Passeig de la Pau, s/n. 08600 Berga (Barcelona) + (34) 93 821 01 93
ballus@ballus.cat

ESTACIONS DE SERVEI / BOTIGUES

BP Berga: Pg. de la Pau, s/n. 24 h, 365 dies/any Repsol Berga: C. Pere II, s/n - Santa Eulàlia Repsol Gironella: Ctra. Bassacs, s/n - Cal Bassacs

ESTACIONS BAIX COST

24 hores 365 dies l'any La Valldan. C. Bernat Sala, 62. Berga Cal Vidal. Puig-reig

SERVEIS D’AUTOMOCIÓ

Dilluns a Divendres: de 8 h a 20 h Carretera de St. Fruitós, s/n. Berga + (34) 93 821 01 28
pneumatics@ballus.cat